کاوش موضوع تحلیل استنادی
صفحه اصلی
تحلیل استنادی
تحلیل استنادی یکی از روشهای کتاب سنجی است که به ارزیابی متون علمی براساس شمارش استنادهای تعلق گرفته به متون میپردازد. تحلیل استنادی به خود ارزیابی پژوهشگران کمک میکند و یک محقق با پیگیری استنادها و با پی بردن بر رد یا اثبات ادعاهای خود و دیگرن در مورد آثار منتشر شده با پیگیری استنادها میتوانند روشهای خود را بهبود بخشند.
تحلیل استنادی از استنادهای منابع علمی برای برقراری، تحلیل و درک میان منابع علمی یا محققان استفاده میکند. از این روش برای درک ریشه تاریخی یک اندیشه میتوان استفاده کرد. از نگاه توسعه، رویکرد به تحلیل استنادی توسعه علم را به همراه دارد.
تحلیل استنادی به عنوان یک معیار بسیار مهم علم سنجی و ترسیم ساختار موضوعی رشتههای مختلف علمی، موجب پیدایش رشتههای مختلف علمی، موجب پیدایش رشتههای علمی نو از طریق روابط استنادی بین رشتهای و یافتن مدارک استناد شده از رشتههای مختلف به یکدیگر و در نتیجه یافتن رشتههای ارتباط یافته با یکدیگر است. (عمرانی، ۱۳۸۶، ص ۴۷)
البته ذکر این نکته حائز اهمیت است که تحلیل استنادی ابزار کاملی برای سنجش کیفیت پژوهش نیست. تحلیل استنادی بر مقالههای علمی و رفتارهای استنادی تکیه میکند و نه مستقیماً بر کیفیت پژوهش (عمرانی، ۱۳۸۶، ص ۴۸).
موییج مینویسد: "با تحلیل استنادی، صاحبان تحقیقهای ضعیف یا ادامه نمیدهند و کنار میروند یا اصلاح میشوند و به پژوهشگران خوبی تبدیل میشوند (عمرانی، ۱۳۸۶، ص ۴۸).
البته بسیاری از محققان کارایی تحلیل استنادی در ارزیابی پژوهش را کامل و کافی نمیدانند (عمرانی، ۱۳۸۶، ص ۴۸).
برخی محققان دربارهٔ استفاده از تحلیل استنادی در ارزیابی فعالیتهای علمی افراد اظهار نگرانی کردهاند و معتقدند که این تحلیل ممکن است تفاسیر نادرستی در پی داشته باشد، زیرا کمیت و کیفیت لزومآ دارای همبستگی نیستند.... بیشتر در ویکی پدیا